Miód Akacjowy

mid_akacjowy.jpg
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 50,00 zł 50.00
ilość szt.
Zyskujesz 20 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

MIÓD AKACJOWY

 

Miód AKACJOWY pozyskuje się z robinii akacjowej, w okresie jej kwitnienia. Potocznie mówi się na nią biała lipa, a nektar z jej kwiatów to doskonały materiał miododajny dla pszczół.

Robinię akacjową zwą także fałszywą akacją, po prostu robinią lub grochodrzewem. Pochodzi z Ameryki Północnej, ale w Europie, w tym w Polsce, zadomowiła się już na dobre.

To jeden z najsmaczniejszych produktów pszczelej rodziny.

 

 Miód AKACJOWY – SMAK I ZAPACH

Nektar kwiatów robinii akacjowej ma delikatny słodki smak.

Dlatego to słodki miód o delikatnym aromacie, przypominającym woń kwiatów akacji. Jego słodycz jest również bardzo delikatna i sam miód ma postać gęstego syropu.

W porównaniu do innych miodów, miód akacjowy ma bardzo jasną barwę, wręcz słomkowo-żółtą. W płynnej postaci wydaje się być bezbarwny, prawie przeźroczysty. Cieszy się popularnością na całym świecie i chętnie spożywają go dorośli, jak i dzieci.

 

 Miód AKACJOWY – KRYSTALIZACJA

Jak już wcześniej pisaliśmy miód akacjowy ma postać gęstego syropu.

Miód akacjowy ze względu na dużą zawartość fruktozy najdłużej ze wszystkich miodów pozostaje w postaci płynnej, nawet do pół roku, ale w efekcie końcowym i tak ulega skrystalizowaniu i jest to proces naturalny.

Kiedy temperatura przechowywania spada poniżej 0°C , niekorzystnie wpływa to na proces krystalizacji miodu oraz zatrzymuje w nim zachodzące procesy chemiczne.

Gdy po takim wychłodzeniu temperatura zacznie wzrastać do około 17-18°C następuje proces krystalizacji miodu i zmienia się on w tzw. krupiec.

 

  Miód AKACJOWY – WARTOŚCI ODŻYWCZE

Miód akacjowy to źródło cennych dla naszego organizmu substancji odżywczych.

Jak każdy miód i akacjowy składa się w 80% z cukrów, ale to miód bogaty we fruktozę, ale mający także duże stężenie sacharozy. Stąd jego bardzo słodki posmak, a także wydłużony okres krystalizacji.

To doskonałe źródło energii. W jego 100g produktu znajdziemy 334 kalorii.

To również cenne źródło witamin i minerałów. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, a także takie minerały jak potas, magnez, fosfor, żelazo czy mangan.

Dodatkowo miód akacjowy to skarbnica olejków eterycznych, a według badań można w nim znaleźć 50 substancji aromatycznych, a wśród nich estry, aldehydy oraz związki polifenolowe.

W jego składzie znajdziemy także kwasy organiczne, jak cytrynowy, jabłkowy czy glukonowy, stąd też różny jego posmak.

Miód akacjowy zawiera w sobie również wartościowe dla ludzkiego zdrowia karotenoidy, które są odpowiedzialne za zabarwienie miodu, a także flawonoidy.

 

 Miód AKACJOWY – WŁAŚCIWOŚCI

Wprowadzenie miodu akacjowego do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną może wzmocnić naszą odporność, jak również spowolnić procesy starzenia się skóry. Jest też doskonałym wsparciem w okresie przewlekłego zmęczenia i w przypadku spadku energii, bo pamiętajmy że miód akacjowy jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów.

Miód akacjowy wykazuje także właściwości antyseptyczne, a zawarte w nim przeciwutleniacze, witaminy i minerały wzmocnią naszą odporność. Dobrze sprawdzi się w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, gdyż zawarte w nim substancje łagodzą, z dużym skutkiem, męczący kaszel.

Miód ten wykazuje także dobroczynny wpływ na układ pokarmowy, łagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy – ma pozytywny wpływ na błony śluzowe. Dodatkowo wspomaga funkcjonowanie wątroby i ogranicza wydzielanie się nadmiernych ilości soku żołądkowego, a dzięki temu jego spożywanie zmniejsza ryzyko choroby refluksowej.

Zawarte w miodzie akacjowym witaminy, minerały i inne substancje korzystnie wpływają na układ krążenia.

Miód akacjowy obniża ciśnienie krwi, rozszerza naczynia krwionośne i zwiększa stężenie hemoglobiny we krwi, a także poprzez poprawę krążenia normalizuje pracę wątroby i nerek.

 

 Miód AKACJOWY - ZASTOSOWANIE

Ze względu na swoje właściwości, miód akacjowy świetnie sprawdzi się pomocniczo w przypadku przeziębienia, grypy czy chorób układu oddechowego i w okresach obniżonej odporności.

Miód akacjowy szczególnie polecany jest dla rekonwalescentów, sportowców, osób z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego, a zwłaszcza przy nadmiernym wydzielaniu soków żołądkowych. Jego regenerujący wpływ na błonę śluzową przyda się przy takich schorzeniach jak: choroba wrzodowa żoładka czy dwunastnicy, nadżerki, skurcze jelit.

Doda także energii przy braku apetytu.

W stanach wyczerpania fizycznego czy umysłowego będzie miał działanie kojące, a nawet lekko nasenne, dlatego też ułatwi zasypianie, a tym samym wspomoże regenerację organizmu.

 

 Miód AKACJOWY – KOSMETYKA

Miód akacjowy jest także bardzo cennym produktem jeśli chodzi o urodę. Zawiera witaminy i flawonoidy, które przyczyniają się do spowolnienia efektów starzenia się skóry. Z tego też względu znajduje on szerokie zastosowanie w kosmetologii, przy produkcji kremów, balsamów czy maseczek.

Miód akacjowy doskonale nadaje się także do sporządzania domowych kosmetyków. Można go dodawać np.. do kremów, a także na jego bazie przygotować maseczkę.

Aby wykonać odżywczą maseczkę domowym sposobem, będziemy potrzebowali:

- 1 łyżkę miodu akacjowego,

- 2 łyżki grubych płatków owsianych,

- 1 łyżkę jogurtu, najlepiej typu greckiego.

Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i nanosimy na oczyszczoną wcześnie skórę twarzy, ale też szyi i dekoltu. Pozostawiamy na około 15-20 minut, po czym zmywamy letnia wodą. Można jeszcze przemyć twarz swoim tonikiem i nałożyć swój ulubiony krem.

 

 Miód AKACJOWY – JAK STOSOWAĆ

Miód akacjowy można klasycznie stosować jako zamiennik cukru do herbaty, do sałatek, czy deserów. Na jego bazie można także robić nalewki lub syropy.

Miód akacjowy ze względu na swój słodki smak i lejącą konsystencję, jest najchętniej dodawany jako komponent zup, kremów, a także dań mięsnych i rybnych.

 

Dla wzmocnienia odporności naszego organizmu na choroby układu oddechowego zaleca się spożywanie miodu profilaktycznie przez okres 1-2 miesięcy po pół łyżeczki miodu, które można rozpuścić w letniej wodzie wraz z sokiem z cytryny.

Z kolei przy zapaleniu gardła polecamy płukankę z miodu akacjowego i sody kuchennej, w proporcji 1 łyżka miodu i 1 łyżka sody na szklankę letniej wody. Po płukaniu gardła przez jakiś czas nic nie jeść ani nie pić.

Przy silnym bólu gardła warto zastosować miód akacjowy w połączeniu z szałwią, albo z rumiankiem.

Łyżkę suszonej szałwii lub rumianku zalewamy wrzącą wodą. Zaparzamy pod przykryciem przez 15-20 minut. Następnie przecedzamy i studzimy, a na koniec dodajemy łyżeczkę miodu akacjowego i dobrze mieszamy, tak aby miód całkowicie się rozpuścił. Taką miksturą powoli płuczemy gardło i także nie jemy ani nie pijemy około godziny.

TAKIE PROSTE, A JAK SKUTECZNE :)

 

 Miód AKACJOWY – A CUKRZYCA

 

Czy miód akacjowy jest bezpieczny dla cukrzyków?

Otóż ze względu na dużą zawartość fruktozy w miodzie akacjowym, mogą z niego korzystać osoby borykające się z cukrzycą typu II – insulinoniezależną.

Jednak, gdy nie jest to konieczne najlepiej wykluczyć miód z diety cukrzyków, bo nadal jest to bogate źródło cukrów prostych.

 

 Miód AKACJOWY – PRZECIWWSKAZANIA

Miodu akacjowego, jak i innych miodów nie należy podawać dzieciom poniżej pierwszego roku życia, a najlepiej zacząć po skończeniu dwóch lat. Zbyt wczesne podawanie miodu dziecku może przyczynić się do rozwoju alergii. Zakazane jest wręcz podawanie miodu niemowlętom, ze względu na możliwość zatrucia się pałeczkami jadu kiełbasianego, co jest niebezpieczne dla życia dziecka!

Również osoby ze skłonnościami do alergii powinny ograniczać spożywanie miodu ostrożnie dozować miód, jakikolwiek, a zwłaszcza, gdy alergia dotyczy pyłków roślin.

Dodatkowo miód ,jak każde inne źródło cukru, może przyczyniać się do rozwoju próchnicy,choć i tu są zdania podzielone, ze względu na jego z drugiej strony działanie przeciwbakteryjne.

Również osoby z nadwagą i borykające się z otyłością powinny ograniczać spożywanie miodu.

 

 Miód AKACJOWY– GDZIE KUPIĆ

Najlepszym rozwiązaniem jest bezpośredni zakup od pszczelarza, ponieważ istnieje większa pewność, że jest naturalny i dobrej jakości.

Takie są miody oferowane przez naszą Pasiekę Na Prerii :)

 







 

 

 




 

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl