Miód Faceliowy

miód_faceliowy.jpg
  • nowość
Dostępność: brak towaru
Cena: 50,00 zł 50.00
ilość szt.
Zyskujesz 20 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Miód faceliowy

 Miód faceliowy, jak sama już nazwa wskazuje, pozyskiwany jest z kwiatów facelii błękitnej i należy do najbardziej cenionych miodów. Nazwa facelii błękitnej pochodzi od barwy jej kwiatów, które są niebieskie i fioletowe. Z kolei facelia to pastewna roślina miododajna o błękitno niebieskich kwiatkach, dokładnie nazywana facelią błękitną, a także wiązanką wrotyczową. Czasami facelia kwitnie na fioletowo-niebiesko, wszystko zależy od pH gleby. Jej kwiatostany mają kilka pąków, gęsto owłosionych. Zapach kwiatów facelii wabi pszczoły, które potem w ulu przerabiają nektar błękitnych kwiatków na aksamitny, złoty i delikatny w smaku miód faceliowy. Pszczelarze samą facelię nazywają: „błękitna królowa roślin miododajnych''. Warto zwrócić uwagę, że facelia to roślina o wielu zaletach. Można ją bowiem uprawiać jako plon główny, czyli na nasiona, ale także jako roślinę na poplon, która szybko rośnie i daje dużo zielonej masy. Siew facelii jest często planowany przez wzgląd na pszczoły. Facelia to dobra roślina z punktu widzenia pożytków pszczelich. Z jednej strony dla wypełnienia tzw. okresów bezwziątkowych przez całe lato, z drugiej zaś dla powiększenia pożytku głównego. Faceliowy miód należy do produktów nektarowych, czyli inaczej kwiatowych.

Smak i zapach miodu faceliowego

Miód faceliowy produkowany z nektaru facelii błękitnej ma delikatny kwiatowy aromat. Jego kolor waha się od kremowego po bursztynowy. W postaci płynnej miodu faceliowego ma on herbacianą barwę z zielonkawymi refleksami. W czasie krystalizacji stopniowo zmienia on swój odcień, który ostatecznie ma barwę jasnokremową lub złocistożółtą. Ta płynna substancja ma słodki smak z delikatną nutą cytrusową, ale zdecydowanie łagodny.

 Krystalizacja miodu faceliowego

 

Miód faceliowy podobnie to innych miodów po pewnym czasie ulega krystalizacji i jest to proces naturalny. Krystalizuje się on w ciągu kilku tygodni lub miesięcy po zbiorach. Gdy temperatura przechowywania spada poniżej 0°C , niekorzystnie wpływa to na proces krystalizacji miodu oraz zatrzymuje w nim zachodzące procesy chemiczne. Gdy po takim wychłodzeniu temperatura zacznie wzrastać do około 17-18°C następuje proces krystalizacji miodu i zmienia się on w tzw. krupiec. Skrystalizowany, stały już miód faceliowy może mieć mały kryształ i być gładki. Zdarzają się jednak też miody o średnim i grubym krysztale. Ogólnie konsystencja miodu faceliowego jest miękka co ułatwia jego rozsmarowywanie.

Wartości odżywcze miodu faceliowego

W miodzie faceliowym można znaleźć wiele cennych witamin oraz makro- i mikroelementów. Ma w sobie znaczne ilości witaminy C i B2 oraz żelazo i magnez. Składa się on głównie z węglowodanów, które stanowią ponad 70% całości składu. Najwięcej jest w nim fruktozy, ale i glukozy niewiele mniej. Około 20% miodu stanowi woda. Delikatny miód z faceli błękitnej jest dostepny w naszym sklepie i zawiera także kwasy organiczne i olejki eteryczne. Na co pomaga miód faceliowy? Jego szerokie właścwości mają wpływ na cały organizm, dzięki czemu można zdbać o siebie w sposób holistyczny.

Miód faceliowy - właściwości

Właściwości miodu faceliowego są bardzo liczne. Ze względu na dużą ilość glukozy i fruktozy jest on świetnym źródłem energii. Miód faceliowy jest uznawany za naturalny lek wzmacniający cały organizm a także wykazuje właściwości rozgrzewające i antybakteryjne. Świetnie pomaga przy zwalczaniu stanów zapalnych. Dodatkowo obniża ciśnienie tętnicze krwi a także obniża poziom cholesterolu całkowitego we krwi i redukuje poziom trójglicerydów. Chroni również wątrobę przy zatruciach, a także wspomaga leczenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Miód faceliowy przyśpiesza także gojenie się ran i oparzeń. Warto podkreślić, ze wykazuje także właściwości przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne oraz odtruwające. Dlatego też miodem faceliowym możemy w prosty sposób wzbogacić nasz codzienny jadłospis. Zawarte w miodzie faceliowym minerały takie jak megnez, żelazo wpływają na stymulację czerwonych ciałek krwi. Dlatego też warto stosować go po dużym wysiłku fizycznym. Zatem zadbaj o swój organizm i postaw na miód faceliowy. Właściwości lecznicze są znane od wieków.

Zastosowanie miodu faceliowego

Miód faceliowy warto przyjmować, gdy „coś nas bierze'', jako ochronę przed infekcją, ponieważ posiada wiele właściwości leczniczych. Zalecany jest przy przeziębieniach, ale i profilaktycznie dla wzmocnienia układu odpornościowego. Jako świetne źródło energii warto go stosować po intensywnym wysiłku zarówno fizycznym jak i intelektualnym czy psychicznym, aby wzmocnić nasz organizm. Miód ten wspiera leczenie astmy oskrzelowej. Zaleca się go także w chorobach układu krążenia jak niewydolność krążenia, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze krwi czy anemia (zawiera żelazo i magnez). Miód faceliowy wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego: wrzody żołądka, trzustki, dwunastnicy, nieżytu żołądka, wątroby lub woreczka żóciowego. Przypisuje się mu również hamujące działanie w stosunku do szkodliwego wpływu, na nasz organizm, używek w postaci tytoniu, alkoholu czy kofeiny. Ze względu na tak liczne dobroczynne właściwości zdrowotne miód faceliowy powinien znaleźć się w nie jednej apteczce domowej.

Miód faceliowy w kosmetyce

Produkty pszczele uznawane są za naturalny kosmetyk. Szczególnie miód faceliowy wykazuje właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne, dzięki temu przyśpiesza gojenie się ran i wspomaga proces oczyszczania skóry. Z tego też względu znalazł swoje zastosowanie w kosmetyce i jest składnikiem wielu kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów. Można go używać jako dodatek do domowych kosmetyków dla włosów, które dzięki niemu będą miękkie i bardziej błyszczące, np. zrobić z niego ochronną maseczkę lub dodać go do szamponu. Idealnie sprawdzi się także jako balsam do ust, a zwłaszcza pomoże tym spierzchniętym i popękanym – odżywi i zregeneruje. Wspaniale też sprawdzi się jako dodatek do domowych maseczek regenerujących. Miód faceliowy świetnie nawilży wysuszoną skórę dłoni i stóp, ponieważ znany jest ze swoich nawilżających właściwości. Miód faceliowy to idealny kosmetyk dla naturalnej pielęgnacji skóry.

Jak spożywać miód faceliowy?

Miód faceliowy, jak każdy inny miód jest lepszą opcją niż rafinowany cukier. Zastąpienie cukru miodem to świetny sposób dla zdrowia dorosłych i dzieci. Świetnie sprawdzi się on również jako dodatek do domowej jaglanki. Smak miodu faceliowego jest przy tym łagodny, a sam miód jest źródłem energii i licznych składników odżywczych. Miód faceliowy można więc używać do słodzenia napojów, ale i do wypieków. Świetnie skomponuje się także z domowymi naleśnikami czy omletami. Jeśli chcemy wzmocnić nasz organizm warto spożywać regularnie łyżkę miodu przez kilka miesięcy. Najważniejsze, aby spożywać go na zimno, bo każda obróbka termiczna niszczy zawarte w miodzie cenne enzymy i wartości odżywcze. Pamiętajmy! Miód powinien być przechowywany w szczelnie zakręconym słoiku, ponieważ z łatwością chłonie zapachy i wilgoć. Najlepiej też trzymać go w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Miód faceliowy a cukrzyca

Miód faceliowy ma mnóstwo działań prozdrowotnych, jednak należy pamiętać, że w głównej mierze składa się z cukrów prostych: fruktozy i glukozy. Wartość indeksu glikemicznego jest wysoka w przypadku miodu faceliowego, a wynosi 87. Oznacza to, że poziom cukru we krwi gwałtownie rośnie , ale i szybko maleje, co jest zagrożeniem dla zdrowia.

Miód faceliowy - przeciwwskazania

Miód faceliowy jest produktem wysokokalorycznym, który składa się głównie z cukrów, dlatego nie należy przesadzać z jego ilością, aby nie zasmakować tzw. nadwagi czy otyłości.
Pamiętajmy, że nie należy podawać miodu dzieciom poniżej pierwszego roku życia, a najlepiej zacząć po skończeniu dwóch lat. Zbyt wczesne podawanie miodu dziecku może przyczynić się do rozwoju alergii. Zakazane jest wręcz podawanie miodu niemowlętom, ze względu na możliwość zatrucia się pałeczkami jadu kiełbasianego, co jest niebezpieczne dla życia dziecka.

Gdzie warto kupić miód faceliowy?

Najlepszym rozwiązaniem jest bezpośredni zakup od pszczelarza, ponieważ istnieje większa pewność, że jest naturalny i dobrej jakości. Takie miody są oferowane z naszej polskiej pasieki z Gór Izerskich, ponieważ zajmujemy się tym na codzień - jest to nasza pasja. Uprawiamy specjalnie pola i dbamy o nasze pracowite pszczoły, aby dostarczyć najwyższej jakości miody naturalne.

 

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl