Miód Gryczany

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 50,00 zł 50.00
ilość szt.
Zyskujesz 20 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Miód gryczany z polskiej pasieki - dar z natury

Miód gryczany jak już sama nazwa wskazuje to produkt powstający z nektaru kwiatów gryki, a dokładnie z gryki zwyczajnej- rośliny jednorocznej, która pochodzi ze środkowej i wschodniej Azji.

W Polsce kwitnie od lipca do sierpnia i uznana została rośliną leczniczą. Jej kwiatki są drobne koloru białego, różowego, a nawet czerwonego. To roślina miododajna, którą zapylają pszczoły i muchówki.

Miód gryczany znany jest już od starożytności i odznacza się szerokim zastosowaniem. Przez jednych jest uwielbiany, inni go wręcz nie cierpią, a za to odpowiada jego charakterystyczny smak. Jednak trzeba go najpierw spróbować.

 

Smak i aromat miodu gryczanego


Miód gryczany ze względu na swój charakterystyczny wygląd wyraźnie wyróżnia się na tle innych miodów nektarowych. Ma ciemny kolor, który przypomina mocną herbatę i do tego kwiatowy aromat- pachnie intensywnie kwiatem gryki. Kolor z biegiem czasu przejść może z herbacianego w prawie czarny.

W smaku jest słodki, ale dodatkowo cierpki i niekiedy ostry, z wyraźnie zaakcentowanym ziołowym aromatem.

 

Miód gryczany - krystalizacja


Miód gryczany po pewnym czasie ulega krystalizacji i jest to proces naturalny.

Kiedy temperatura przechowywania spada poniżej 0°C , niekorzystnie wpływa to na proces krystalizacji miodu oraz zatrzymuje w nim zachodzące procesy chemiczne.

Gdy po takim wychłodzeniu temperatura zacznie wzrastać do około 17-18°C następuje proces krystalizacji miodu i zmienia się on w tzw. krupiec.

Miód gryczany krystalizuje się wolno. Na koniec daje najczęściej rozwarstwiony produkt: grubokrystaliczną warstwę dolną i górną, płynną.

Jednak nie wpływa to na smak i właściwości miodu gryczanego.

 

Jakie właściwości odżywcze ma miód gryczany?


W miodzie gryczanym znajdziemy fosfor, potas, mangan, miedź, krzem, cynk, a także sód. Zawiera on także mnóstwo witamin, tj. wit.C, witaminy B1 i B2 oraz niacynę.

W jego składzie znajdziemy także różne enzymy, np. amylazy, fosfatazy, inwertazy. Miód gryczany zawiera także cholinę i rutynę.

Warto zwrócić uwagę, że miód gryczany jest miodem kalorycznym, bo w 100g miodu znajduje się aż 340 kalorii. Zawiera on 50% fruktozy i aż 46% glukozy. Jednak są to cukry proste, które wchłaniają się z krwiobiegu, dlatego też aż 80% z nich jest spalana przez organizm w całości.

W miodzie gryczanym można także znaleźć żelazo i magnez, które poprawiają działanie pracy serca i układu nerwowego.

Miód gryczany zawiera również kwasy tłuszczowe, takie jak masłowy, pentanowy i 3-methylbutanowy, które powodują jego ostry aromat. Kwasy te występują w takich produktach jak masło, ser czy orzeszki ziemne, stąd serowy zapach miodu, jak to określają niektórzy konsumenci. ;)

 

Miód gryczany - właściwości lecznicze

 

Miód gryczany jest znany ze swoich właściwości antybiotycznych. Świetnie chroni organizm przed różnymi schorzeniami. Odtruwa i oczyszcza wątrobę. Dodatkowo cukry proste zawarte w tym miodzie wchłaniają się prosto do krwiobiegu, dzięki czemu omijają wątrobę, co ją odciąża. To z kolei przekłada się na lepszą pracę tego organu, który sam odpowiada za detoksykację oraz filtrację naszego ludzkiego organizmu.

Dzięki dużej zawartości w miodzie gryczanym, choliny, nasza wątroba i nerki dostają dodatkową ochronę przed uszkodzeniami.

To naturalny wspomagacz układu krwionośnego. Miód gryczany wzmacnia siłę skurczu mięśnia sercowego, jak również oczyszcza i wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiegając w ten sposób miażdżycy.

Regularne spożywanie miodu gryczanego znacząco podnosi poziom antyoksydantów w organizmie oraz wzrost poziomu hemoglobiny.

Miód gryczany ma także dobroczynny wpływ na poprawę wzroku, słuchu i pamięci.

Wykazuje też zdolność do zmniejszania szkodliwości używek, np. herbaty, kawy, alkoholu,czy nikotyny.

Miód gryczany usuwa jeszcze ołów i pierwiastki promieniotwórcze z surowicy krwi oraz wykazuje działanie antynowotworowe.

Miód ten jest bardzo korzystny w leczeniu ran, ponieważ usuwa z nich wilgoć i bakterie. Niskie pH oraz wysoka zawartość cukrów w miodzie gryczanym także pomagają zapobiegać rozwojowi bakterii.

Miód gryczany jest specyficznie gęsty, dzięki czemu pokrywa skórę barierą ochronną, bez przywierania pomiędzy opatrunkiem, a raną. Glukoza zawarta w miodzie łączy się z głównym białkiem łącznym organizmu, czyli kolagenem. To zmniejsza możliwość powstawania blizn, gdyż komórki skóry odrastają bez tworzenia się tzw. strupa.

Miód gryczany ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające może wspomóc leczenie objawów astmy.

 

Na jakie dolegliwości warto stosować miód gryczany?


Miód gryczany ze względu na swoje właściwości świetnie sprawdzi się pomocniczo w przypadku przeziębień, grypy czy chorób układu oddechowego i w okresach obniżonej odporności.

Poprzez zawartość rutyny ma on zbawienny wpływ na osoby z chorobami serca lub miażdżycą, zapobiega on także udarom i zawałom mięśnia sercowego.

Zaś ze względu na dużą zawartość żelaza jest polecany przy niedokrwistości na tle niedoboru żelaza i to u dzieci, jak również i u dorosłych.

Podnosząc poziom hemoglobiny przyspiesza odnowę ciała i dzięki niemu staje się ono silniejsze, dlatego też miód gryczany polecany jest po inwazyjnych zabiegach czy w głębszych kuracjach leczniczych.

Spożywanie miodu gryczanego wpiera wątrobę, a więc chroni ten organ przed różnymi jej schorzeniami oraz układu odpornościowego.

Miód gryczany podobnie jak niektóre leki zmniejsza uporczywy kaszel, jego nasilenie i poprawia jakość snu dzieci.

Osoby cierpiące na astmę, a zwłaszcza gdy objawia się ona dusznościami, uciskiem w klatce piersiowej, kaszlem i świszczącym oddechem, mogą używać miodu w celu wzmocnienia układu odpornościowego.

 

Miód gryczany - kosmetyka

Pamiętajmy - ze względu na swoje właściwości antybakteryjne miód gryczany jest bardzo korzystny w leczeniu ran, pomaga w usunięciu z nich wilgoci i bakterii.

Miód gryczany dodany do gotowych maseczek do twarzy lub nałożony bezpośrednio na skórę, albo w połączeniu z cukrem, jako peeling, zapobiegnie ewentualnym podrażnieniom, rozjaśni ją i nawilży. Cera po takim zabiegu będzie ładniejsza i zdrowsza.

 

Jak stosować miód gryczany?


Miód gryczany można stosować na wiele różnych sposobów. Jego smak wpasuje się np. jako słodycz do porannej owsianki.

Jednak najlepiej skorzystamy ze zdrowotnych właściwości miodu gryczanego rozpuszczając przed snem w szklance letniej wody łyżeczkę tego miodu. Taką miksturę wypijamy rano na 30 min. przed śniadaniem. W taki sposób wspomożemy nasze serce i naczynia krwionośne.

Osoby, które borykają się na co dzień z niestrawnością, wzdęciami, biegunkami czy bólami brzucha, albo mające problemy z perystaltyka jelit, powinny regularnie spożywać szklankę wody z jedną łyżeczką miodu gryczanego. Dla zwiększenia mocy naszej miodowej kuracji należy należy wypić od 2 do 4 szklanek wody z miodem.

Jeśli zaś boli nas gardło lub jesteśmy przeziębieni, wówczas najlepiej połknąć łyżeczkę samego miodu.

 

Miód gryczany - przeciwwskazania

Ani miód gryczany, ani żaden inny nie stosujemy u niemowląt, ze względu na niebezpieczeństwo układu trawiennego. Nie podajemy go dzieciom do pierwszego roku życia, gdyż istnieje możliwość wystąpienia w nim bakterii chorobotwórczych. Te zaś w połączeniu z niewykształconą jeszcze u tych dzieci odpornością może doprowadzić do tzw. botulizmu dziecięcego.

Miód gryczany to 50% fruktozy i 46% glukozy. Jako źródło fruktozy nie powinien być spożywany przez osoby z nietolerancją jej. Jego spożywanie powinny ograniczyć osoby chore na cukrzycę.

 

Miód gryczany z Gór Izerskich dostępny w sklepie Pasieka na prerii

Jeśli chcemy mieć wysokiej jakości miód gryczany to najlepszym rozwiązaniem jest bezpośredni zakup od pszczelarza, ponieważ istnieje większa pewność, że jest naturalny i dobrej jakości produkt.

Dlatego też naturalny miód gryczany jest oferowany przez naszą pasiekę.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl