Miód Lipowy KREMOWANY

miód-lipowy-kremowany-1kg.jpg
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 50,00 zł 50.00
ilość szt.
Zyskujesz 20 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

 

Zdjęcie utworzone przez bearfotos - pl.freepik.com

Jaki smak i zapach ma miód lipowy kremowany?

Żółte kwiatki lipy maja intensywnie słodki zapach i to dzięki ich nektarowi miód lipowy kremowany ma tak unikalny smak, który sprawia, że jest to najchętniej kupowany miód spośród innych. Z kolei zapach miodu po otwarciu przypomina kwitnące latem drzewa lipowe, a smak słodki, ale kwaskowaty. Czasami, w zależności od odmiany lipy, smak miodu lipowego może być nieco ostrzejszy, delikatnie miętowy. Dzięki swojej wyrazistości jest chętnie stosowany w polskiej kuchni jako dodatek do sałatek oraz słodkich śniadań.

Lipowy miód kremowany - krystalizacja

 Lipowy miód kremowany po pewnym czasie ulega krystalizacji i jest to proces naturalny. Kiedy temperatura przechowywania spada poniżej 0°C , niekorzystnie wpływa to na proces krystalizacji miodu oraz zatrzymuje w nim zachodzące procesy chemiczne. Gdy po takim wychłodzeniu temperatura zacznie wzrastać do około 17-18°C następuje proces krystalizacji miodu i zmienia się on w tzw. krupiec. Kremowany miód lipowy jest dość gęsty i przypomina olej rycynowy. Po krystalizacji przyjmuje on postać drobnoziarnistą. Jednak proces krystalizacji nie ma wpływu na smak i właściwości lipowego miodu.

Kremowany miód lipowy – wartości odżywcze

Kwiaty lipy zawierają wiele cennych związków, które potem znajdują się w miodzie lipowym. Większość wartości odżywczej miodu pokrywają węglowodany, tj. około 80% zawartości produktu. Jego reszta to woda, witaminy, składniki mineralne, czy śladowe ilości białka. Lipowy miód kremowany zawiera również cukry proste (glukozę i fruktozę). Z tego względu indeks glikemiczny tego miodu jest stosunkowo wysoki i wynosi około 55. Choć jest to średni indeks glikemiczny to produkt ten może znaleźć się w diecie diabetyków tylko w bardzo niewielkiej i kontrolowanej ilości.

Właściwości miodu kremowanego z lipy

Lipowy miód kremowany posiada właściwości antybakteryjne. Wiele badań potwierdza, że ma działanie przeciwkaszlowe i wykrztuśne, napotne, a także przeciwgorączkowe. Wykazuje także działanie uspokajające, lekko nasenne, a także kojące. Wpływa także regulująco na ciśnienie tętnicze krwi i wykazuje łagodne działanie moczopędne.

Zastosowanie miodów lipowych

Ze względu na właściwości miodów lipowych świetnie sprawdzą się pomocniczo w przypadku przeziębienia, grypy czy chorób układu oddechowego i w okresach obniżonej odporności. Miody lipowe mają korzystny wpływ na układ nerwowy w przypadku bezsenności czy wyczerpania organizmu, a także sprawdzią się w stanach podenerwowania i wzmożonego stresu. To także świetny składnik diety dla każdego sportowca, ze względu na zawartość w miodzie łatwo przyswajalnych węglowodanów. Warto podkreślić, że miody lipowe kremowane są źródłem łatwo dostępnej energii, a więc mogą z niego skorzystać rekonwalescenci, a dzięki składnikom opisanym już wcześniej wspomogą układ odpornościowy człowieka. Warto też dodać, że miody lipowe mogą być stosowane w chorobie wrzodowej, gdyż łagodzą dolegliwości z nią związane.

Zastosowanie miodów lipowych w kosmetyce

Kremowany miód lipowy wykazuje właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne, dzięki temu przyśpiesza gojenie się ran i wspomaga proces oczyszczania skóry. Z tego też względu znalazł swoje zastosowanie w kosmetyce i jest składnikiem wielu kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów. Z miodu lipowego można także sporządzić peeling i super działającą maseczkę regeneracyjną, która szybko niweluje oznaki zmęczenia na twarzy. Pamiętajmy aby przed nałożeniem danego kosmetyku z dodatkiem miodu sprawdzić, czy nie powoduje on uczulenia.

Jak stosować lipowe miody kremowane?

Standardowo można go dodawać do herbat różnego rodzaju – cukier możemy zastępować miodem. Niemniej jednak należy pamiętać, że każdy miód w temperaturze powyżej 40°C traci swoje cenne właściwości. W tej temperaturze zawarte w miodzie białka (enzymy) zaczynają ulegać zniszczeniu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do deserów, czy dressingów do sałatek, a także przy domowej produkcji soków czy nalewek. To płynne złoto można także łączyć z owocami maliny, czy naparem z kwiatów lipy uzyskując dodatkowe działanie prozdrowotne.Przechowujemy go w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu, np. w spiżarni czy piwnicy. Można także przechowywać miód w lodówce, ale pamiętać należy, aby szczelnie go zabezpieczyć, gdyż łatwo pochłania zapachy z innego pożywienia. Miód zaleca się przechowywać w oryginalnym szklanym pojemniku i bezwzględnie unikać przechowywania go w naczyniach wykonanych z metalu. Istnieje ryzyko doprowadzenia do jego utlenienia i utraty walorów smakowych miodu.

Miody lipowe a ciąża

Ogólnie miód uważany jest za doskonałe remedium dla kobiet w ciąży ze względu na łagodzące działanie na poranne nudności i wymioty. Choć ostatnio zdania są coraz bardziej na ten temat podzielone. Jednak ze względu na to, że istnieje (dla każdego miodu) naturalne ryzyko zakażenia bakteriami i/lub ich metabolitami, należy mocno ograniczyć spożycie miodu w czasie ciąży i karmienia piersią. Warto zachować umiar i spożywać miód okazjonalnie i to w bardzo małej ilości.

Przeciwwskazania miodu lipowego

Z dużą ostrożnością każdy miód powinny dozować osoby z predyspozycjami do alergii na pyłki kwiatów lipy, jad pszczeli czy pyłki traw i zboża. Kolejna grupa osób, które muszą zachować szczególną ostrożność w jego stosowaniu, to osoby zmagające się z cukrzycą oraz insulinoodpornością. Powodem jest bardzo wysoka ilość węglowodanów łatwo przyswajalnych. Ani miód lipowy ani żaden inny nie stosujemy u niemowląt, ze względu na niebezpieczeństwo układu trawiennego, o czym informowaliśmy wyżej. Osoby z nadwagą i borykające się z otyłością powinny ograniczać spożywanie miodu. Pamiętajmy ,że miód jest źródłem łatwo dostępnych kalorii. Na 100g miodu lipowego przypada 320 kcal.

Na czym polega kremowanie miodu Lipowego?


Kremowanie miodu lipowego polega na długim mieszaniu świeżego miodu. Dzięki temu, że nic nie jest dodawane podczas tego zabiegu i nie zmienia on swoich właściwości. Staje się bardziej puszysty za sprawą zmiany we właściwościach fizycznych kryształków cukrów, które się znajdują w naszym miodku. Wciąż charakteryzuje się silnym aromatem i zawiera tyle samo wartości odżywczych i leczniczych. Polecamy dla ludzi, którzy nie lubią twardego, lepkiego miodu. Miód kremowany nie zmienia swojej konsystencji w czasie, dlatego jego puszystością możemy cieszyć się przez długi czas. Odpowiedni do smarowania kanapek i naleśników.

Bardzo łatwo daje się nabrać łyżką z dna słoika.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl