Miód Nawłociowy

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 50,00 zł 50.00
ilość szt.
Zyskujesz 20 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

  MIÓD NAWŁOCIOWY

 

Miód NAWŁOCIOWY to miód nektarowy wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatów nawłoci pospolitej i późnej. Pospolita jest zwana potocznie mimozą lub rózgą złotą, jak też złotą dziewicą. Rośnie na łąkach, w lasach i delikatnie porusza się na wietrze, stąd porównanie do mimozy. Jest ekspansywna i przez rolników uznawana często za chwast. Jednak jest wydajną rośliną miododajną, cenną dla pszczół i pszczelarzy.

Nawłoć kwitnie pod koniec lata, na przełomie sierpnia i września, a także przez całą jesień, niekiedy nawet do pierwszych przymrozków. Jej najintensywniejsze kwitnienie przypada na wrzesień, kiedy to pszczoły rozpoczynają zimowe przygotowania.

Dlatego też część tego miodu pszczelarze pozostawiają pszczołom jako pokarm na zimę.

Z nawłoci pozyskuje się żółty barwnik do farbowania tkanin.

 

  Miód NAWŁOCIOWY - SMAK I ZAPACH

Miód nawłociowy charakteryzuje się słodkim smakiem z delikatnym kwaśno-gorzki posmak. Miód ten ma kwaskowy aromat z nutą ziołową, podobny do kwitnących kwiatów nawłoci. Czasami można w nim wyczuć nutkę cytrynową.

Jego kolor jest zazwyczaj żółty, ale czasem przyjmuje barwę herbacianą, a nawet jasnego bursztynu. Zmienia się on w czasie trwania krystalizacji.

 

  Miód NAWŁOCIOWY – KRYSTALIZACJA

Miód nawłociowy krystalizuje się bardzo szybko. Ta wyjątkowa szybkość krystalizacji jest spowodowana dużą zawartością glukozy w tym miodzie. Niekiedy do jego krystalizacji dochodzi nawet już w ulu, bezpośrednio w plastrach.

Po procesie krystalizacji miód nawłociowy zmienia swój kolor na jasny, a jego konsystencja staje się kremowa i jest wówczas bardzo łatwy do rozsmarowania chociażby na pieczywie.

Pamiętajmy, że krystalizacja to proces naturalny.

Kiedy temperatura przechowywania spada poniżej 0°C , niekorzystnie wpływa to na proces krystalizacji miodu oraz zatrzymuje w nim zachodzące procesy chemiczne.

Gdy po takim wychłodzeniu temperatura zacznie wzrastać do około 17-18°C następuje proces krystalizacji miodu i zmienia się on w tzw. krupiec.

 

  Miód NAWŁOCIOWY – WARTOŚCI ODŻYWCZE

W miodzie nawłociowym przeważają, jak w każdym miodzie, cukry proste, przy czym glukozy jest w tym miodzie więcej niż fruktozy.

Miód ten zawiera flawonoidy, a głównie rutynę i kwercetynę. Substancje te poprawiają ukrwienie kończyn dolnych i nerek.

W jego składzie występują także saponiny, czyli naturalne czynniki przeciwbakteryjne.

Ilość składników antybiotycznych występuje w nim w tak dużym stężeniu, że często jest on porównywany z miodem manuka, który uznany jest za najzdrowszy miód na świecie.

Miód nawłociowy zawiera również garbniki, kwasy organiczne i olejki eteryczne, a także substancje śluzowe, witaminy i minerały.

 

  Miód NAWŁOCIOWY – WŁAŚCIWOŚCI

Miód nawłociowy wzmacnia mięsień sercowy, a także reguluje i obniża ciśnienie krwi. Zawarta w nim rutyna i kwercetyna to kombinacja, która wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia ukrwienie i wzmacnia naczynia krwionośne.

Dzięki zawartości flawonoidów i antocyjanów ma silne działanie antybakteryjne. Jest też wspaniałym środkiem wzmacniającym i wspierającym układ moczowy. Zwiększa wydzielanie moczu, więc może pomóc odtruć organizm i pozbyć się zbędnych produktów przemiany materii. Będzie też dobrą profilaktyką w okresie jesienno-zimowym.

Wykazuje także działanie przeciwzapalne i wspomaga leczenie alergii wziewnych.


  Miód NAWŁOCIOWY – ZASTOSOWANIE

Miód nawłociowy sprawdzi się (ze względu na działanie moczopędne, przeciwzapalne czy odkażające) w stanach zapalnych dróg moczowych, skąpomoczu, w kamicy nerkowej, poprawi także ukrwienie nerek.

Warto go zastosować pomocniczo przy leczeniu nadżerek i wrzodów żołądka, czy dwunastnicy – będzie sprzyjał ich gojeniu działając żółciopędnie.

Może być również stosowany w celu oczyszczania i poprawienia kondycji skóry.

Ze względu na jego wysoką aktywność antybiotyczną, warto go stosować w okresie przeziębień i zwiększonego ryzyka infekcji bakteryjnych.


  Miód NAWŁOCIOWY – KOSMETYKA

Ze względu na jego zbawienny wpływ na kondycję skóry warto go mieć w domowej apteczce.

Maseczka z miodu nawłociowego skutecznie odżywi cerę i pomoże pozbyć się wyprysków, a także złagodzi wszelkie podrażnienia. Można ją stosować także profilaktycznie jeśli chodzi o powstawanie zmarszczek.

Miód nawłociowy bardzo dobrze sprawdzi się jako składnik domowych maseczek nie tylko na twarz, ale i na włosy, jak również jako dodatek do peelingów czy serum do ust.

Jeśli chodzi o włosy to miód nawłociowy poprawi kondycję włosów suchych, zniszczonych.

Można z niego wykonać płukankę do włosów, a po podgrzaniu i bezpośrednim nałożeniu na włosy, nawilży je, nabłyszczy i zadziała zmiękczająco.


  Miód NAWŁOCIOWY – JAK STOSOWAĆ

Najlepiej wszystkie miody jeść łyżeczką bezpośrednio ze słoiczka.

Miód nawłociowy fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do owsianki, płatków czy naleśników. Można go także stosować na kanapkach lub dodać do jogurtu, czy owoców.

Miód nawłociowy wiele gospodyń stosuje również do wypieków.

Może być także zamiennikiem cukru do herbaty lub kawy, oczywiście przestudzonych, gdyż każdy miód w temperaturze powyżej 40°C traci swoje cenne właściwości !!!

W tej temperaturze zawarte w miodzie białka ( enzymy ) zaczynają ulegać zniszczeniu.


  Miód NAWŁOCIOWY – A CUKRZYCA

Miód nawłociowy to przede wszystkim mieszanka cukrów prostych. Jego indeks glikemiczny wynosi Powyżej 55, dlatego cukrzycy powinni uważać z jego spożywaniem.

 

  Miód NAWŁOCIOWY – A KARMIENIE PIERSIĄ

Ogólnie miód uważany jest za doskonałe remedium dla kobiet w ciąży ze względu na łagodzące działanie na poranne nudności i wymioty. Choć ostatnio zdania są coraz bardziej na ten temat podzielone.

Jednak ze względu na to, że istnieje ( dla każdego miodu) naturalne ryzyko zakażenia bakteriami i/lub ich metabolitami, należy mocno ograniczyć spożycie miodu w czasie ciąży i karmienia piersią. Warto zachować umiar i spożywać miód okazjonalnie i to w bardzo małej ilości :)

 

  Miód NAWŁOCIOWY – PRZECIWWSKAZANIA

Ani miód nawłociowy, ani żaden inny, nie stosujemy u niemowląt, ze względu na niebezpieczeństwo układu trawiennego – o czym informowaliśmy już wyżej.

Dodatkowo miód ,jak każde inne źródło cukru, może przyczyniać się do rozwoju próchnicy, choć i tu są zdania podzielone, ze względu na jego z drugiej strony działanie przeciwbakteryjne.

Również osoby z nadwagą i borykające się z otyłością powinny ograniczać spożywanie miodu. Pamiętajmy ,że miód jest źródłem łatwo dostępnych kalorii.


  Miód NAWŁOCIOWY – JAK STOSOWAĆ

Najlepiej wszystkie miody jeść łyżeczką bezpośrednio ze słoiczka.

Miód nawłociowy fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do owsianki, płatków czy naleśników. Można go także stosować na kanapkach lub dodać do jogurtu, czy owoców.

Miód nawłociowy wiele gospodyń stosuje również do wypieków.

Może być także zamiennikiem cukru do herbaty lub kawy, oczywiście przestudzonych, gdyż każdy miód w temperaturze powyżej 40°C traci swoje cenne właściwości !!!

W tej temperaturze zawarte w miodzie białka ( enzymy ) zaczynają ulegać zniszczeniu.

 

  Miód NAWŁOCIOWY– GDZIE KUPIĆ

Najlepszym rozwiązaniem jest bezpośredni zakup od pszczelarza, ponieważ istnieje większa pewność, że jest naturalny i dobrej jakości.

Takie są miody oferowane przez naszą Pasiekę Na Prerii :)

 

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl