Miód Wrzosowy

miód_wrzosowy.jpg
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 45,00 zł 45.00
ilość szt.
Zyskujesz 20 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

 

MIÓD WRZOSOWY

 Zdjęcie utworzone przez wirestock - pl.freepik.com

 

WRZOS to roślina często spotykana, występująca na terenie całego kraju. Roślina ta jest wybitnie kwasolubna i rośnie na glebach o różnej wilgotności, od suchych piasków aż po bagna. Zawsze jednak są to gleby kwaśne i ubogie.

To krzew dorastający do 80 cm wysokości, a zdobią go lilioworóżowe kwiatki.

Zakwita w sierpniu w suchych i świetlistych lasach.

Wrzos jest rośliną miododajną, leczniczą i ozdobną.

Wrzosowiska w Polsce są terenami czystymi i nieskażonymi ekologicznie, dlatego też nasz MIÓD WRZOSOWY ma niespotykane właściwości i walory.

Miód wrzosowy jest trudny w pozyskaniu (późno kwitnie), a zbiór miodu jest bardzo pracochłonny (ramki z miodem trzeba nakłuwać specjalnym rozluźniaczem). Miód ten jest ciężko dostępny ze względu na małą liczbę zwartych wrzosowisk w Polsce.

 

 Miód WRZOSOWY – smak i zapach

Miód wrzosowy ma delikatny, ale i charakterystyczny zapach, który przypomina woń kwiatów wrzosu.

Jego najjaśniejsza barwa to kolor bursztynowy, zaś ciemniejsza – herbaciany.

Smak miodu wrzosowego jest przyjemny, niezbyt słodki, ale i cierpki a czasem gorzkawy.

Świetnie sprawdzi się jako dodatek do deserów, czy grzanek.

 

 Miód WRZOSOWY – krystalizacja

Miód wrzosowy po pewnym czasie ulega krystalizacji i jest to proces naturalny.

Kiedy temperatura przechowywania spada poniżej 0°C , niekorzystnie wpływa to na proces krystalizacji miodu oraz zatrzymuje w nim zachodzące procesy chemiczne.

Gdy po takim wychłodzeniu temperatura zacznie wzrastać do około 17-18°C następuje proces krystalizacji miodu i zmienia się on w tzw. krupiec.

Konsystencja tego miodu jest łatwa do smarowania, jednak można wyczuć na języku grudki.

Miód wrzosowy krystalizuje się w różnym stopniu i czasie.

Raz bardzo szybko, a czasem bardzo wolno, dzięki czemu dłużej zachowuje płynną postać. Natomiast krupiec jest drobnoziarnisty i ma masłowatą konsystencję, wręcz galaretowatą.

Pamiętajmy, ze proces krystalizacji nie ma wpływu na smak i właściwości miodu wrzosowego..

 

 Miód WRZOSOWY – wartości odżywcze

Miód WRZOSOWY zwany jest „królem miodów”.

To miód bogaty w witaminę A i witaminy z grupy B.

Witamina A wspomaga narząd wzroku, wpływa na wzrost, chroni nabłonek układu oddechowego, pomaga zwalczać bakterie i wirusy. Ona także odpowiada za zdrowy wygląd i kondycję włosów, skóry i paznokci. Natomiast witaminy z grupy B mają za zadanie kontrolę nad optymalnym funkcjonowaniem układu nerwowego.

W tej odmianie miodu występują biopierwiastki, jak : wapń, fosfor, potas, magnez czy chlor. Zawiera imponującą liczbę – 47 biopierwiastków.

W tym miodzie występują także roślinne hormony wzrostu oraz neurohormony, np. acetylocholina, kwas pantotenowy czy kwas foliowy.

Miód wrzosowy charakteryzuje się również sporą zawartością łatwo przyswajalnego białka (od 0,05 do 0,6-1,8%).Za ciemną barwę odpowiadają substancje koloidowe, które przyczyniają się także do galaretowatej konsystencji. Miód wrzosowy jest również rekordzista pod względem zwartości wody — w jego składzie jest jej ok. 23%.

Około 70-75% stanowią cukry redukujące (ok. 32% glukozy i 43% fruktozy).

 

 Miód WRZOSOWY – właściwości

Miód wrzosowy wykazuje silne działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Dlatego też może być stosowany w przypadku przeziębienia lub grypy. Dobrym pomysłem jest przyjmowanie go profilaktycznie w stanach obniżonej odporności. Dodatkowo łagodzi ból gardła.

Miód ten jest także pomocnym w walce z problemami trawiennymi i gastrycznymi. Wpływa na przywrócenie naturalnej flory bakteryjnej jelit, dzięki czemu wszelkie składniki pokarmowe są lepiej przyswajalne, a także pomaga zmniejszyć stany zapalne żołądka oraz reguluje zaparcia i biegunki.

Natomiast dzięki neurohormonom wpiera układ moczowy. Wykazuje działanie moczopędne, a dzięki temu odkaża dolne drogi moczowe z drobnoustrojów chorobotwórczych.

Miód wrzosowy zwiększa odporność i chroni przed rozwojem zakażenia.

 

 Miód WRZOSOWY – zastosowanie

Stosuje się go w leczeniu zapalenia gardła, błony śluzowej jamy ustnej. Bardzo dobrze sprawdza się w leczeniu prostaty.

Zaleca się go w leczeniu chorób dróg moczowych, kamicy nerkowej, a także przy zapaleniu jelit.

Przyjmowany profilaktycznie wzmocni układ odpornościowy i rozgrzeje, zapobiegając pojawieniu się niepokojących objawów przeziębienia.

Polecany jest także w problemach reumatycznych.

 

 Miód WRZOSOWY – kosmetyka

Dzięki swoim składnikom odżywczym miód wrzosowy znalazł również zastosowanie w kosmetyce. Dodaje się go do kremów i maseczek. Taka maseczkę można wykonać domowym sposobem, np. zmieszać żółtka z miodem i nałożyć na włosy. Dzięki temu po umyciu będą błyszczące i bardzo sprężyste.


 Miód WRZOSOWY – jak stosować

Można go używać nie tylko w stanach obniżonej odporności oraz w przypadku wystąpienia określonych dolegliwości. Warto włączyć ten pełnowartościowy produkt do codziennej diety.

To świetny zamiennik do herbaty, a w połączeniu z cytryną czy syropem malinowym da pyszny napój odżywczy.

Jednak pamiętajmy, że miód nie lubi wysokich temperatur, gdyż traci w nich swoje wartości. Najlepiej dodawać go do ciepłych lub letnich napojów.

Bardzo dobrze skomponuje się z owsianką i suszonymi owocami.

To świetny dodatek do jogurtu, koktajli, a nawet omleta :)

Miód wrzosowy w połączeniu z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu i ewentualnie z musztardą, da nam wyśmienity dressing do sałatek.

SMACZNEGO :)

 

 Miód WRZOSOWY – gdzie kupić

Najlepszym rozwiązaniem jest bezpośredni zakup od pszczelarza, ponieważ istnieje większa pewność, że jest naturalny i dobrej jakości.

Takie są miody oferowane przez naszą Pasiekę Na Prerii :)

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl