Wpis

Miód spadziowy – właściwości I zastosowanie

Obłędny smak czy różnorodne właściwości zdrowotne, lecznicze i pielęgnacyjne? Teraz nie musisz wybierać, ponieważ miód spadziowy zawiera jedno i drugie. Dlatego też warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Właściwości i zastosowanie naszego płynnego złota zostaną omówione w dalszej części artykułu. Dlatego też odkryj dobroczynne składniki miodu spadziowego i wzmocnij swój organizm.

Jak powstaje miód spadziowy?

Miód spadziowy wytwarzany jest ze spadzi zarówno drzew iglastych oraz drzew liściastych, czyli soku drzew przetworzonych przez owady. Dzięki temu zawdzięcza on wiele właściwości leczniczych, pielęgnacyjnych a także posiada niezwykły smak oraz kolor. Miód spadziowy powstaje najczęściej w lasach, dlatego też można wyróżnić różne jego rodzaje. Niezależnie, który zostanie wybrany – z drzew lisciastych czy iglastych to każdy z nich posiada wiele cennych składników odżywczych.

Miód spadzi iglastej oraz drzew liściastych – charakterystyka

Miód spadziowy możemy podzielić na spadzie iglastą oraz z drzew liściastych. Jak rozpoznać rodzaje miodu spadziowego? Po pierwsze miód spadzi iglastej ma łagodny smak oraz ciemny kolor. Najczęściej pozyskuje się go z sosny, świerków, jodły oraz modrzewia. Jego smak jest mniej słodki, ale zawiera wiele cennych witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na organizm. Miód spadzi iglastej warto stosować przy schorzeniach nerek, reumatyzmu, chorobami dróg oddechowych, przewodu pokarmowego czy też nerwicy. Warto zwrócić uwagę, że miód spadziowy iglasty charakteryzuje się wysoką zawartością naturalnych antybiotyków. Dlatego też jest chętnie polecany po rekowalescencji oraz osobom, którzy pracują w warunkach szkodliwych. Miód spadziowy iglasty to idealne rozwiązanie także dla osób mających anemię. Z kolei miód spadziowy liściasty ma barwę złotożółtą, która ciemnieje pod wpływem światła oraz tlenu. Jest to Najczęściej pozyskuje się go z polskiej lipy, klonów oraz dębów. Mimo, że miód spadziowy liściasty ma delikatny aromat to smak ma charakterystycznie mocny. Analogicznie jak miód spadziowy iglasty również posiada on wiele prozdrowotnych właściwości. Miód spadziowy liściasty znajdzie swoje zastosowanie w chorobach jelit, układu moczowego oraz wątroby. Jest to hybryda miodu nektarowego oraz spadziowego, czyli miód ze spadzią liściastą. Stężenie związków fenolowych w spadzi liściastej wynosi o wiele więcej niż w spadzi iglastej. Dlatego też regularne spożywanie miodu z drzew liściastych pomaga zmniejszyć negatywny wpływ używek na organizm takich jak: alkohol, kawa, czy papierosy.

Miód spadziowy – właściwości odżywcze

Miód spadziowy nie bez powodu nazywany jest płynnym złotem królewskim. W przeciwieństwie do miodów nektarowych – miód spadziowy zawiera o wiele więcej witamin i minerałów, niezależnie który rodzaj wybierzesz. Wśród nich można znaleźć m.in.: magnez, wapń, potas, sód, fosfor, mangan, srebro, fruktozę, glukozę, cynę, molibden, wanad, aminokwasy, enzymy, witaminy z grupy B, witaminę A, C, PP, K, żelazo oraz gwajakol. Warto podkreślić, że miód spadziowy jest także bogaty w flawonoidy oraz związki fonolowe.

Miód spadziowy – właściwości lecznicze

Od wieków znane są cenne właściwości miodu spadziowego. Nasze babcie i mamy stosowały miody spadziowe na różne dolegliwości chorobowe, ponieważ już jedna łyżka dziennie tego naturalnego leku posiada właściwości prozdrowotne i wpływa na codzienne funkcjonowanie całego organizmu człowieka. Z tego powodu miód spadziowy stosowany jest w regulacji przemiany materii. Miód spadziowy posiada także właściwości odtruwające, dlatego też chętnie podawany jest górnikom, którzy pracują w kopalni uranu – przeciwdziała skutkom napromieniowania. Miód spadziowy jest także idealnym rozwiązaniem przy spadku odporności, ponieważ wykazuje działanie przeciwzapalne oraz liczne właściwości przeciwbakteryjne. Dlatego też polecany jest po kuracjach antybiotykowych, sterydowych oraz z nawracającym problemem chorób dróg oddechowych. Warto podkreślić, że miód spadziowy poprawia pracę nerek, obniża ciśnienie reguluje pracę serca, polepsza krążenie oraz rozszerza naczynia wieńcowe. Dodatkowo miód spadziowy pomaga w bezsenności i w stanach niepokoju, ponieważ zmniejsza napięcie nerwowe i działa uspokajaąco. Warto podkreślić, że systematyczne spożywanie miodu spadziowego z drzew iglastych oraz liściastych zmniejsza kaszel, wpływa na walkę z przeziębieniem oraz innymi problemami chorób dróg oddechowych, płuc czy oskrzeli. Miód spadziowy posiada bogaty skład minerałów i witamin, dlatego też stosowany jest jako naturalny środek w walce z nowotworem. Z kolei zawarte olejki eteryczne w miodzie spadziowym wpływają na leczenie nerwicy sercadolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego oraz zapalenia gruczołu krokowego. Ta słodka substancja zawiera także przeciwutlenicze, które usuwają wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia komórek. Dlatego też warto stosować miód spadziowy systematycznie, aby zobaczyć dobroczynny wpływ na organizm.

Miód spadziowy na układ pokarmowy

Miód spadziowy ze spadzi liściastej jest świetnym remedium na problemy układu pokarmowego oraz jelit. To oznacza, że zawarte w nim biopierwiastki oraz olejki eteryczne nadają mu cennych właściwości w leczeniu zapalenia a nawet wrzodów żołądka. Sądzi się, że miód spadziowy koi wyściółkę żołądka i pobudza go do wydzielania kwasu żołądkowego, który przyczynia się do naturalnego leczenia zapalenia żołądka. Zostało także stwierdzone, że składniki miodu spadziowego mogą hamować rozwój bakterii Helicobakter pylorii.

Miód spadziowy – właściwości pielęgnacyjne

Ze względu na dużą zawartość składników odżywczych miód spadziowy wykorzystuje się także w kosmetyce. Po pierwsze pomaga on usunąć nadmiar sebum, redukuje zmiany zapalne a także zaczerwienienia. W pielęgnacji skóry wykazuje silne działanie antybakteryjne oraz posiada właściwości odtruwające, dlatego też polecany jest osobom pracującym w szkodliwych warunkach. Można aplikować go bezpośrednio na dotkniętą zmianę, dlatego też jest łatwy w użyciu. Miód spadziowy jest wartościowym produktem, który silnie nawilża, uelastycznia oraz działa łagodząco na skórę.

Miód spadziowy – zastosowanie

Miód spadziowy ma szerokie zastosowanie lecznicze oraz pielęgnacyjne. Ceniony jest za swoje antyseptyczne, przeciwzapalne i antybakteryjne działanie. Dlatego też warto go stosować w kuchni, aby odmienić swój jadłospis i wzmocnić organizm. Po pierwsze miód spadziowy idealne nadaje się jako naturalny dodatek do napojów. Już jedna łyżeczka tego płynnego złota wystarczy, aby polepszyć smak herbaty czy też wody. Jeśli brakuje Ci pomysłu na marynatę do mięsa na grilla, koniecznie wypróbuj naturalny miód spadziowy, który jest nie tylko zdrowy, ale też pysznie smakuje. Można go jeść samego lub jako dodatek do ulubionych deserów.

Jak stosować miód spadziowy?

Już jedna łyżka dziennie miodu spadziowego może pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie całego organizmu. Pod warunkiem, że będzie on spożywany systematycznie. W przypadku, gdy miód spadziowy spożywany jest w leczeniu konkretnej dolegliwości zaleca się spożywać około pięć do 10 małych łyżeczek dziennie przez kilka miesięcy. Dla dzieci dawka powinna zostać dwukrotnie zmniejszona. Niemniej jednak należy zwiększać dawkę stopniowo.

Przeciwwskazania miodu spadziowego

Jak każdy produkt czy jedzenie może być dla niektórych osób przeciwwskazane. Dlatego też miód spadziowy nie powinny często spożywać osoby uczulone, czy też chorujący na cukrzycę. Skutkiem przedawkowania miodu może być otyłość oraz wysypka. Mimo, że miód spadziowy nie posiada wielu przeciwskazań to też należy pamiętać, że to dawka czyni truciznę.

Miód spadziowy a ciąża

Z powodu licznych właściwości zdrowotnych miód spadziowy warto stosować także w ciąży – nie tylko jako produkt spożywczy, ale też pielęgnacyjny. Tym bardziej, że produkty pszczele posiadają działanie antybiotyczne, bakteriobójcze oraz przeciwgrzybicze. Dlatego też miód spadziowy może okazać się bardzo przydatny w trakcie przeziębień czy grypy. Należy jednak zachować środki ostrożności, aby nie przedawkować miodu będąc w ciąży.

Jak przechowywać miód spadziowy?

Miód spadziowy jak wszystkie inne produkty pszczele należy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, w chłodnym pomieszczeniu, które jest słabo naświetlone. W przeciwnym razie właściwości prozdrowotne miodu spadziowego mogą się zmniejszyć. Idealnym rozwiązaniem jest przechowywanie go w lodówce. Niemniej jednak należy pamiętać, że miód spadziowy łatwo chłonie zapachy. Warto również wypróbować także inne miody naturalne.