Wpis

Na co pomaga I jak stosować miód gryczany? – poradnik

Miód gryczany jest uznawany za jeden z najlepszych naturalnych produktów wspomagających nasz organizm. Wszystko to dzięki jego niepowtarzalnym właściwościom zdrowotnym i leczniczym. Jak sama nazwa wskazuje miód gryczany powstaje z nektaru kwiatów gryki i ma charakterystyczny smak i wygląd, dzięki temu łatwo go rozpoznać – po barwie bursztynowej. Na co pomaga miód gryczany i jak go stosować? W dalszej części artykułu zdradzamy szczegóły.

Z czego powstaje miód gryczany i jaki ma skład?

Miód gryczany, jak sama nazwa wskazuje, składa się z gryki zwyczajnej, z której pszczoły wytwarzają także pyłek. Gryka to produkt leczniczy, która występuje głównie w uprawach. Warto zwrócić uwagę, że pozyskany nektar z gryki ma ciemny kolor a pod wpływem promieni słonecznych zmienia się jeszcze bardziej.Miód gryczany składa się z fruktozy oraz glukozy. Natomiast proces krystalizacji zachodzi wolniej niż w przypadku innych miodów. Sama gryka bogata jest w wiele związków odżywczych, co dobroczynnie wpływa na organizm. Dzięki temu miód gryczany zapobiega cukrzycy, nowotworom piersi, powstawaniu żylaków czy też nieprawidłowej aktywności umysłowej.

Właściwości miodu gryczanego

Właściwości lecznicze miodu gryczanego są znane od dawna. Znajduje się w nim wiele witamin takich jak: witamina C, D, witaminy z grupy B oraz pierwiastki typu: wapń, magnez, sód, krzem, potas, fosfor, miedź oraz żelazo. Warto zwrócić uwagę, że miód gryczany zawiera dużą ilość rutyny, która wspomaga układ odpornościowy oraz oczyszcza naczynia krwionośne. Niemniej jednak miód ten jest dość kaloryczny, ponieważ w 100g miodu znajduje się aż 340 kalorii, dlatego też spożywając go należy zachować umiar. Z kolei bogactwo aktywnych enzymów, które pochodzą ze śliny pszczół mają właściwości antybiotyczne. Właściwości zdrowotne miodu gryczanego działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwinfekcyjnie.

Miód gryczany – zastosowanie

Działanie miodu gryczanego jest znane od wielu lat. Dlatego też systematyczne spożywanie go wspomaga serce, wzmacnia organizm oraz regeneruje po przebytych chorobach. Jego cenne właściwości prozdrowotne są uznawane na całym świecie i stosowane w kuracjach leczniczych, dlatego też warto dowiedzieć się, w jakich sytuacjach warto sięgnąć po ten naturalny produkt.

Miód gryczany na odporność

Bogata ilość składników odżywczych w miodzie gryczanym mocno wpływa na układ immunologiczny, dlatego też działa on przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Dzięki czemu organizm łatwiej może poradzić sobie z chorobą. Warto zwrócić uwagę, że bogate składniki miodu łagodzą kaszel i wpływają na łatwiejsze odksztuszanie. Z kolei występująca rutyna podnosi naszą odporność na działanie czynników zewnętrznych

Miód gryczany na nadciśnienie i układ nerwowy

Miód gryczany ze względu na obecność acetylocholiny jest polecany osobom z nadciśnieniem, ponieważ reguluje pracę układu krwionośnego i wzmacnia naczynia krwionośne. Dlatego też jest idealnym rozwiązaniem dla osób starszych w walce z nadciśnieniem. Nieodpowiednie działanie układu nerwowego można ustabilizować również za pomocą regularnego spożywania miodu gryczanego. Systematyczne spożywanie miodu z gryki działa uspokajająco, wyciszająco a nawet relaksująco. Z pewnością warto go stosować na lęki, nerwicę oraz stan zwiększonego napięcia nerwowego.

Miód gryczany pomaga w walce z anemią

Anemia to stan, w którym spada ilość hemoglobiny oraz erytrocytów we krwi z powodu niedoboru żelaza. Oznakiem tej choroby może być m.in.: ciągłe zmęczenie, spadek koncentracji i ogólne osłabienie. Nieleczona anemia może prowadzić do licznych chorób w tym spadku odporności. Oprócz farmaceutyków, naturalnym leczeniem anemii jest regularne spożywanie miodu gryczanego, który zawiera łatwo przyswajalne żelazo. Warto również zwrócić uwagę, że żelazo najlepiej jest wchłaniane z witaminą C, która znajduje się w naszym miodzie.

Miód gryczany na lepsze samopoczucie

Miód gryczany to naturalne rozwiązanie na większość schorzeń. Niemniej jednak nie każdy wie, że odtruwa on organizm oraz wzmacnia wątrobę. Dlatego też powinny go spożywać osoby, które nałogowo palą papierosy oraz piją alkohol. Warto zauważyć, że miód gryczany szybciej także zregeneruje organizm po imprezowym weekendzie.

Miód gryczany dla kobiet w ciąży, dzieci a przeciwwskazania

Miód gryczany składa się z naturalnych produktów bez środków konserwujących i barwników, dlatego też jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Z kolei regularne stosowanie miodu gryczanego pomaga w walce z różnymi dolegliwościami typu: mdłości, brak apetytu, czy też problemy z ciśnieniem. Miód gryczany może być również podawany dzieciom od 1 roku życia. Przeciwwskazania są dla dzieci do 1 roku życia oraz alergików.

Zastosowanie miodu gryczanego w kosmetyce

Zastosowanie miodu gryczanego w kosmetyce jest szerokie – podobnie jak w przypadku różnych schorzeń. Dlatego też wykorzystuje się go jako składnik maseczki czy peelingu. Miód gryczany ze względu na swoje antyseptyczne właściwości pomoże zwalczyć przebarwienia po trądziku, a także odbuduje skórę. Co więcej miód gryczany to idealne rozwiązanie dla zniszczonych włosów, ponieważ pomoże on odbudować ich kondycję oraz nada im blasku.

Jak stosować miód gryczany?

Ze względu na szerokie spektrum zastosowania miód gryczany można stosować na wiele sposobów. Po pierwsze należy pamiętać, aby nie rozpuszczać go w temperaturze powyżej 50 stopni celsjusza, ponieważ może dojść do zniszczenia substancji odżywczych, które są zawarte w miodzie. Miód gryczany można dodawać do słodyczy, dań i deserów. Stosując kurację miodem, warto rozpuszczać wieczorem łyżkę naszego produktu w szklance letniej wody oraz rano przed posiłkiem. Warto zapamiętać, że miód gryczany to jeden z wielu naturalnych produktów, które dbają o nasze zdrowie i samopoczucie, dlatego też jeśli chcemy cieszyć się długoletnim zdrowiem, warto spojrzeć na swój organizm holistycznie.

Jak przechowywać miód gryczany?

Mimo że miód gryczany to produkt, który się nie psuje, to warto zadbać o jego właściwe przechowywanie, aby zachować wszystkie jego dobroczynne właściwości. Szczególnie jeśli miód będzie u nas dłużej niż 3 miesiące warto przechowywać go w ciemnym i chłodnym miejscu. Dlatego też dobrze jest wykorzystać w tym celu ciemną piwnicę lub spiżarnię. Warto również zauważyć, że krystalizacja miodu gryczanego jest procesem naturalnym i może pojawić się w różnym czasie. Jeśli chcemy przywrócić pierwotną konsystencję, należy zanurzyć go w ciepłej wodzie. Niemniej jednak należy pamiętać, że miód gryczany powyżej 40 stopni traci swoje właściwości, które dają wiele korzyści. Należy również pamiętać, że jest on dość kaloryczny i zawiera w sobie cząstki pyłku drzew i traw. To powoduje, że miód gryczany może być powodem alergii, dlatego też miód gryczany należy zacząć spożywać od małych dawek.